در این مقاله به برسی قطعات داخلی هارد ( SSD ) می پردازیم …
هارد ( SSD ) چیست ؟
در واقع کلمه SSD مخفف Solid State Drive است ، که یک دستگاه جدید و مدرن تر برای ذخیره اطلاعات در مقایسه با هارد های مکانیکی است. هارد های اس اس دی یک دستگاه ثابت و بدون قطعات مکانیکی از جمله بازوی مکانیکی هد و پلتر می باشد ، این هارد در عوض با تعداد متعددی از برد ها ساخته شده و اطلاعات را داخل خود ذخیره می کند.
این دستگاه ذخیره سازی به طور قابل توجهی نسبت به هارد های مکانیکی از سرعت بالا تری برخوردار هستند.
اجزای تشکیل دهنده برد الکترونیکی هارد ) SSD )
کنترلر
فیرمور
حافظه کش ( DRAM )
درگاه اتصال – کانکتور
درگاه SATA
درگاه U.2 و DIMM
درگاه PCL EXPRESS
درگاه M2
پروتکل
پروتکل AHCI
پروتکل NVMe
کنترلر
یکی از اجزای مهم و در اغلب پنهان در حافظه های SSD کنترلر به کار رفته در آن است. کنترلر در واقع همان پردازنده داخلی دستگاه است که عیب یابی، پردازش اطلاعات، پیشگیری از بروز خطا، پاکسازی، فشرده سازی، انتقال دیتا و اجرای دستور های سیستم عامل و موارد دیگر از جمله وظایف این قطعه در هارد های اس اس دی است.
یک کنترلر در هارد های اس اس دی دارای چند کانال است ، که هر کدام از این کانال ها دارای سرعت فرکانس مشخصی هستند. هر چقدر تعداد این کانال ها و فرکانس های آن بیشتر باشد ، سرعت خواندن و نوشتن هارد نیز بیشتر می شود.
این کنترلر ها را شرکت های خاصی تولید می کنند که از جمله آن ها میتوان به سامسونگ ، اینتل ، توشیبا و چندین شرکت دیگر اشاره کرد.
فیرمور
فیرمور در هارد های اس اس دی نرم افزاری است که تنها راه ارتباطی اس اس دی را با سازنده خود مهیا می کند. فیرمور اطلاعات حیاتی وضعیت دستگاه ( S.M.A.R.T ) را گزارش می کند و وضعیت کلی دستگاه و برقراری ارتباط نرم افزاری با کنترلر خارجی سیستم میزبان را بر عهده دارد.
شرکت های سازنده هارد های اس اس دی با به روز رسانی فیرمور ایرادات احتمالی حافظه را رفع می کنند و امکانات آن را ارتقا می دهند و همچنین در تسریع عملیات و بهینه سازی دستگاه کمک می کنند.
حافظه کش ( DRAM )
استفاده از حافظه کش در هارد های اس اس دی باعث افزایش سرعت پردازش آن می شود ، وجود کش DRAM و ظرفیت آن در اس اس دی فوق العاده ضروری و مهم است. استفاده از این حافظه در هارد های اس اس دی با هزینه همراه است و باعث افزایش قیمت تمام شده محصول می شود. کارت های اس اس دی فاقد حافظه کش DRAM ، بسیار ارزان قیمت تر نسبت به بقیه هارد های اس اس دی هستند و در صورتی که حجم فایل های انتقالی از یک مقدار بیشتر شود ، بسیار کند عمل می کنند.
درگاه اتصال – کانکتور
درگاه اتصال هارد یا به اصطلاح کانکتور ، شکل فیزیکی اتصال هارد به مادر برد می باشد که می توان اشکال گوناگونی داشته باشد. این درگاه اتصال به چندین مدل تقسیم می شود :
درگاه SATA
درگاه U.2 و DIMM
درگاه PCL EXPRESS
درگاه M2
درگاه SATA
درگاه SATA برای اکثر مردم آشناست ، این درگاه مدت زمان زیادی است که معرفی شده اما به مرور زمان قدیمی شده و تعداد آن بر روی مادربرد های موجود در دنیا در هر نسل کمتر و کمتر می شود.
درگاه U.2 و DIMM
درگاه های U.2 و DIMM در حال حاضر فقط در بخش صنعتی و Enterprise کاربرد و مورد استفاده قرار می گیرند ، و در ایران به راحتی یافت نمی شوند.
درگاه PCL EXPRESS
درگاه PCL EXPRESS یکی دیگر از درگاه های آشنا برای کاربر ها است. البته تعداد هارد های اس اس دی که به طور مستقیم به این درگاه متصل می شوند در بازار بسیار کم هستند.
درگاه M2
درگاه M2 از سری درگاه های پر سرعت و محبوب در بازار است. سرعت این مدل در هارد های اس اس دی نسبت به هارد های اس اس دی معمولی SATA به بیش از ده برابر هم میرسد. البته این مدل از هارد های اس اس دی نسبت به بقیه مدل ها قیمت بالاتری دارند.
پروتکل
پروتکل هارد های اس اس دی یک زبان نرم افزاری است ، که به وسیله آن هارد میتواند با سیستم در ارتباط باشد. بصورتی می توان گفت: پروتکل ، نرم افزاری است که اس اس دی و مادر برد سیستم به وسیله آن با هم در تبادل اطلاعات هستند.
پروتکل AHCI
پروتکل AHCI مخفف Advanced Host Controller Interface است، که در زمان توسعه هارد دیسک ها بیشترین کاربرد را داشتند. هم اکنون نیز کلیه هارد های اس اس دی مجهز به درگاه SATA از این پروتکل استفاده می کنند.
بعضی از مادربرد ها و لپ تاب های قدیمی فاقد پروتکل AHCI هستند و از حالت IDE استفاده می کنند که در این صورت اگر از هارد های اس اس دی استفاده کنید امکان دارد به مرور زمان به درایور شما آسیب وارد کند.
پروتکل NVMe
پروتکل NVMe مخفف Non – Volatile Memory Express است. که منحصرا برای هارد های اس اس دی ساخته و توسعه پیدا کرده است.